Curry w dwóch odsłonach z kremem kokosowym Kara
Wypróbuj przepis na dwie wersje curry od influencera Edyty Dyduch. Zielona odmiana curry znana jest z wyjątkowej ostrości, natomiast żółte curry przypadnie do gustu fanom średnio pikantnych smaków. Dzięki dodatkowi kremu kokosowego danie posiada gładką, gęstą konsystencję.
SKŁADNIKI
Curry:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 800 ml kremu kokosowego
- 1 łyżka pasty z imbiru
- 2 łyżki pasty z kolendry
- 50 g pasty Korma curry
- 1 łyżka pasty żółte curry
- 2 łyżeczki pasty zielone curry
- 20 g przyprawy curry
- 5 liści kaffiru
- 2 łyżki kolendry
- 400 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 mała dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sól do smaku
Do podania:
- Świeża kolendra
- Orzeszki ziemne
- Papryczka chili
Chlebki naan:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g mąki typ 450
- 50 ml ciepłej wody
- 200 ml mleka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 45 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- Kamień do pieczenia pizzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj jogurt, pastę z imbiru, przyprawę curry, 1 łyżkę soku z limonki oraz szczyptę soli, a następnie dodaj mięso z kurczaka i wymieszaj całość. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj połowę mięsa, a drugie pół przełóż na kolejną patelnię.
- Na jedną z patelni dodaj marchew oraz dynię. Dolej 400 ml kremu kokosowego, żółtą pastę curry, liście kaffiru, pastę Korma curry oraz kurkumę. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz papryczką chili.
- Na drugą patelnię dodaj cukinię oraz awokado. Podsmaż, a następnie dodaj 400 ml kremu kokosowego, kolendrę, pastę z kolendry, 1 łyżkę soku z limonki oraz zieloną pastę curry. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.
- W miseczce wymieszaj wodę, drożdże, cukier oraz sól. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj mleko, jogurt, oliwę oraz mieszankę drożdżową. Wymieszaj całość i ugnieć miękkie ciasto. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Do piekarnika włóż kamień do pieczenia pizzy i nagrzej całość do maksymalnej temperatury. Z ciasta uformuj nieregularne płaskie placki i wyłóż je na rozgrzany kamień. Piecz aż się zarumienią i podawaj je z curry.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY