Ciasto raffaello z żelką z marakui Jedz Pysznie

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 78

Brak głosów do tej pory.

Bardzo szybkie w przygotowaniu i zarazem bardzo pyszne ciasto ala rafaello. Żelka z marakui idealnie sprawdzi się w tym deserze jako przełamanie smaku. Za przepis dziękujemy Jedz.pysznie.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Żelka:

Masa:

Polewa:

  • 50 g czekolady białej
  • 30 ml śmietanki 30%

Dodatki: 

  • 150 g herbatników
  • Płatki migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pulpę z marakui przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek (możesz ominąć ten krok). Następnie dodaj do niej żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Następnie rozpuść masę w kąpieli wodnej lub z pomocą mikrofalówki. Pozostaw, aż zacznie lekko tężeć.
  2. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, aż będą złociste. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub z pomocą mikrofalówki.
  3. W misce połącz twaróg, mascarpone, mleczko kokosowe, czekoladę oraz wiórki.
  4. Formę (20 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż warstwę herbatników. Następnie wyłóż 1/4 porcji masy. Kolejno wyłóż połowę tężejącej marakui i ponownie 1/4 porcję masy.
  5. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie włóż składniki tak jak w poprzednim kroku. Na wierzchu powinny znaleźć się herbatniki.
  6. Następnie przygotuj polewę. Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub z pomocą mikrofalówki. I polej nią ciasto
  7. Udekoruj je migdałami i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY