Ciasto raffaello z żelką z marakui Jedz Pysznie
Bardzo szybkie w przygotowaniu i zarazem bardzo pyszne ciasto ala rafaello. Żelka z marakui idealnie sprawdzi się w tym deserze jako przełamanie smaku. Za przepis dziękujemy Jedz.pysznie.
SKŁADNIKI
Żelka:
- 2 opakowania Pulpy z marakui QF Quality Food
- 15 g żelatyny
Masa:
- 300 ml Mleczko kokosowe light 11% Kara
- 500 g twarogu z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 50 g czekolady białej
- 30 ml śmietanki 30%
Dodatki:
- 150 g herbatników
- Płatki migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pulpę z marakui przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek (możesz ominąć ten krok). Następnie dodaj do niej żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Następnie rozpuść masę w kąpieli wodnej lub z pomocą mikrofalówki. Pozostaw, aż zacznie lekko tężeć.
- Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, aż będą złociste. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub z pomocą mikrofalówki.
- W misce połącz twaróg, mascarpone, mleczko kokosowe, czekoladę oraz wiórki.
- Formę (20 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż warstwę herbatników. Następnie wyłóż 1/4 porcji masy. Kolejno wyłóż połowę tężejącej marakui i ponownie 1/4 porcję masy.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie włóż składniki tak jak w poprzednim kroku. Na wierzchu powinny znaleźć się herbatniki.
- Następnie przygotuj polewę. Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub z pomocą mikrofalówki. I polej nią ciasto
- Udekoruj je migdałami i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY