Chałwowiec z tahini bez pieczenia Czarna Wisienka

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 76

Brak głosów do tej pory.

Coś dla wszystkich fanów chałwy i sezamowych smaków. Chałwowiec bez pieczenia będzie idealnym deserem, który zrobicie w zaledwie 15 minut. Jest pyszny, kremowy, zaspokajający rządzę na słodkie przekąski, po prostu pyszny. Czarna Wisienka do stworzenia tego przepisu użyła naszej aksamitnej pasty Tahini QF.

Ilość porcji

Liczba porcji

16

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min + kilka godzin w lodówce

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do rondelka przełóż tahini i 250 g pokruszonej chałwy. Podgrzewaj przez kilka minut i odłóż do całkowitego przestudzenia.
  2. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i zawartość rondelka. Zmiksuj do połączenia składników.
  3. Na dno foremki przełóż warstwę herbatników, na to 1/3 masy, ponownie herbatniki, ponownie masę, ponownie herbatniki, ponownie masę (zostawiamy trochę na dnie miski) i znowu herbatniki. Wierzch posmaruj cienką warstwą masy i posyp pokruszoną chałwą.
  4. Odłóż na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.

TIP: Aby przełamać smaki — na jedną warstwę herbatników możesz przełożyć np. dżem z czarnej porzeczki. Warstwę herbatników możesz zastąpić krakersami. Gotowe ciasto polecamy polać dodatkowo tahini.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY