Burgery z szarpanym jackfruitem

Szukasz szybkiego przepisu na smacznego burgera w wersji wegetariańskiej? Skuś się na szarpanego jackfruita w towarzystwie licznych warzyw i aromatycznego sosu sojowego. Do dzieła!

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

  • 565 g szarpanego jackfruita  
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 bułki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula pokrojona w pióra
  • 1 cebula pokojona w plastry (opcjonalnie)
  • Kilka liści sałaty
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 2 ogórki gruntowe pokrojone w plastry
  • Czosnek suszony do smaku
  • Papryka słodka do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Kilka łyżek wody
  • 2 łyżki ketchupu lub ulubionego sosu
  • 1 pomidor

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jackfruita wyjmij z puszki i odsącz z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj jackfruita, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Dopraw cukrem, czosnkiem oraz papryką. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
  3. Bułki przekrój na pół i posmaruj ketchupem lub innym ulubionym sosem. Następnie wyłóż liście sałaty, plastry ogórka oraz farsz z jackfruita. Na wierzch ułóż plasterek pomidora i cebulę. Przykryj drugą połową bułki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY