Burgery z kurczakiem i musztardą kremową Maille

Masz ochotę na fast-fooda, ale boisz się ilości kalorii? Skuś się na równie smakowitą, jednak zdrowszą i mniej kaloryczną wersję burgera z chrupiącym kurczakiem od Praktykulinarnych! Wypieczona bułka, soczyste dodatki i wyjątkowy sos to połączenie idealne. A podane w towarzystwie sałatki

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 4 bułki do burgerów
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej
  • 50 g mieszanki sałat
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 1 cebula czerwona pokrojona w plastry
  • 2 szklanki płatków kukurydzanych
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • Ostra i słodka papryka
  • Oregano
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 4 łyżki musztardy kremowej
  • 2 łyżki majonezu lekkiego
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sałatka coleslaw:
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majonezu lekkiego
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • ½ łyżeczki ksylitolu
  • Sól, pieprz do smaku
  • 4 szklanki kapusta poszatkowanej
  • 1 marchew starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka koperku musztarda kremowa Maille 2 łyżeczki, majonez lekki 1 łyżka, ocet z białego wina 2 łyżeczki, ksylitol ½ łyżeczki, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj jogurt oraz przyprawy, a następnie włóż piersi z kurczaka i marynuj je przez 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Płatki kukurydziane pokrusz dłońmi a następnie opanieruj w nich kawałki kurczaka i ułóż na blaszce. Piecz przez 20-25 minut.
  4. W misce wymieszaj kapustę i sól. Odstaw na 10 minut, a następnie dodaj pozostałe składniki.
  5. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  6. Przecięte na pół bułki do burgerów podgrzej w piekarniku. Dolną połówkę posmaruj sosem, ułóż sałatę, cebulę, pomidora i upieczony filet, przykryj drugą częścią bułki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY