Burger z wieprzowiną w koreańskim sosie bulgogi O’Food
Deliciousplace przygotowała coś dla fanów burgerów i pikantnych smaków. Burger w stylu koreańskiego grilla dzięki marynacie marki O’Food zyska autentyczny i oryginalny smak. A jeśli dodasz do niego bakłażana, kapustę pak choi, ogórka i dużą ilości kolendry stworzysz prawdziwą ambrozję smaków.
SKŁADNIKI
- 1-2 łyżki marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire Lea & Perrins
- 2 bułki burgerowe
- 350 g. mielonej łopatki wieprzowej
- pół małej szalotki lub białej cebuli
- sól, pieprz
Mayo bulgogi:
- 1 łyżeczka marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatki:
- 4 grube plastry bakłażana
- 8 liści kapusty pak choi
- 1 długi ogórek
- świeża kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulkę, marynatę O’Food i sos worcestershire. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Uformuj 2 kotlety.
- Składniki na mayo wymieszaj w miseczce. Z liści kapusty odetnij najgrubsze części. Wrzuć liście na rozgrzaną patelnię grillową (posmaruj ją najpierw cienką warstwą oleju), posól i grilluj po minucie z każdej strony. Wyłóż liście na talerz i zgrilluj lekko posolone plastry bakłażana.
- Ogórka pokrój obieraczką do warzyw w cienkie wstążki. Włóż na patelnię kotlety bulgogi i grilluj po około 5 minut z każdej strony, na mniejszej mocy palnika. Na końcu podgrzej bułki, kładąc je przekrojoną stroną na patelni (możesz też podgrzać je w piekarniku).
- Złóż burgery dodając kolejno warstwy: sos mayo, pak choi, mięso, sos mayo, bakłażan, ogórek. Nie zapomnij o listkach kolendry.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY