Bułeczki bao bao z pastą chili i sosem sojowym
SKŁADNIKI
Bułeczki bao:
- 230g mąki
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Farsz:
- 565 g szarpanego zielonego jackfruita
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka pasty chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki½ łyżeczki kuminu
- 1 kapusta pak choi
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 25 g świeżych listków kolendry
- ¼ limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże pokrusz do miski, zasyp cukrem, łyżeczką mąki i zalej ciepłą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować. Później cały czas mieszając dodawaj do drożdży partiami mąkę, szczyptę soli, a na koniec łyżkę oleju. Zagniataj intensywnie i odstaw pod przykryciem na 40 minut, do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zagniataj ciasto ponownie i podziel je na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę, 3 odstaw na bok przy przykrycie, a 3 rozwałkuj na placki. Każdy placek złóż na pół wkładając do środka kawałek papieru do pieczenia, aby się nie skleił.
- Bułeczki gotuj na parze (w parowarze, lub na sitku nad gotującą się wodą) przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw je jeszcze na chwilę, aby nie opadły po nagłej zmianie temperatury. Tak samo przygotuj drugą partię.
- W czasie gdy bułeczki się gotują przygotuj farsz – jackfruita odsącz z zalewy i przełóż do miski. Połącz ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, pastę chilli, olej sezamowy i przyprawy, a następnie zmieszaj z jackfruitem, aż mieszanka dobrze go pokryje. Odstawi na chwilę.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią jackfruita wraz z marynatą i pokrojoną cebulą. Smaż przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę pak choi, marchewkę pokrojoną w słupki, kolendrę i sok z limonki i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe bułeczki otwórz i wypełnij farszem. Podawaj na ciepło.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
PRZEPISY