Bowl z łososiem w słodko-kwaśnym sosie Ros Thai Thai

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

yummy_fotogriafia_kulinarna przychodzi do Was z pomysłem na pyszny, zdrowy i dietetyczny sposób na bowl z łososiem i cząstkami grejpfruta. Do przygotowania przepisu Monika wykorzystała słodko-pikantny sos z chili marki Ros Thai Thai, który w pyszny sposób podkreślił delikatne mięso łososia. To danie przygotujesz na dwa sposoby, sprawdźcie jak to zrobić.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 100 g sosu do spring rolls i sajgonek 310g Ros Thai Thai
  • 250 g świeżego łososia
  • 1 grejpfrut
  • 200 g makaronu konjac lub ryżowego
  • szklanka szpinaku baby
  • 1 marchewka
  • 1 awokado
  • 4 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
  • garść pietruszki
  • cytryna do skropienia
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 łyżka posiekanych orzechów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sposób przygotowania na zimno:

  1. Łososia umyj i osusz. Pokrój w równą kostkę i marynuj ok. 45 min w sosie do spring rollsów. Następnie podsmaż go na łyżeczce masła ghee.
  2. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Awokado obierz i krój w plastry. Marchewkę pokrój techniką julienne czyli pokrój ją w podłużne, cienkie i równe paseczki. Grejpfruta obierz ze skórek i pokrój miąższ w kostkę. Orzechu drobno posiekaj. Pestki dyni i słonecznika podpraż na suchej patelni.
  3. Na ugotowanym i ostudzonym makaronie poukładaj: łososia, szpinak, grejpfruta, awokado i marchewkę. Polej sokiem z cytryny i posyp uprażoną dynią i słonecznikiem oraz orzechami. Przed podaniem polej łososia dodatkową porcją sosu do spring rollsów.

Sposób przygotowania na ciepło:

  1. Łososia umyj i osusz. Pokrój w równą kostkę i marynuj ok. 45 min w sosie do spring rollsów. Następnie podsmaż go na łyżeczce masła ghee dodaj przygotowany wcześniej makaron i smaż ok. 3 minut, następnie dodaj pietruszkę, wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty.
  2. Podaj na ciepło z cząstkami grejpfruta, marchewką julienne, awokado i świeżym szpinakiem. Pestki dyni i słonecznika podpraż na suchej patelni i posyp makaron. Orzechu drobno posiekaj i dodaj do makaronu.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY