Azjatyckie pałki z kurczaka Foodini
Odkryj zaskakujący przepis od the.foodini na azjatyckie lizaki z kurczaka. W tym daniu idealnie sprawdzi się orzechowy sos Ros Thai Thai, który smakuje wprost wyśmienicie. Zobacz instrukcję krok po kroku Kliknij tutaj>
SKŁADNIKI
- 8 łyżek Sosu Satay Ros Thai Thai
- 4 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 10 pałeczek kurczaka
- 300 g wędzonego boczku z plasterkach
Mieszanka przypraw:
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pałeczki z kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem, a następnie wykonaj cięcie dookoła kości tuż powyżej mięsa.
- Kiedy odsłonisz kość, delikatnie zepchnij palcami mięso w dół tak, aby pałeczka samodzielnie stała na blacie.
- Podważ chrząstkę na końcu nożem i usuń rękami, aby odsłonić końcówkę.
- Tak przygotowane pałeczki zalej ciemnym sosem sojowym House of Asia i dokładnie w nim wymocz.
- Wymieszaj przyprawy z listy. Chwytaj pałeczkę za koniec i dokładnie obsyp przyprawami. Pozostaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie zawiń każdego “lizaka” w 2 plasterki wędzonego, nieparzonego boczku i lekko dociśnij, aby było szczelnie.
- Koniec każdej pałeczki owiń folią aluminiową i podwieś na ruszcie piekarnika tak, aby miały sporo miejsca.
- Piekarnik rozgrzej do 160* z termoobiegiem, blachę do pieczenia wyłóż papierem, a nad nią umieść ruszt z podwieszonymi lizakami. Piecz 25-35 min w zależności od wielkości pałeczek.
- Wyciągnij ruszt, do słoiczka wlej kilka łyżek sosu Ros Thai Thai i za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj każdą z podwieszonych pałeczek.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 200* (dalej z termoobiegiem), umieść ruszt z lizakami pokrytymi glazurą i piecz 6-10 minut, aż będą piękne i złote!
- Zdejmij z rusztu razem z osłonką z aluminium i podawaj z dużą ilością sosu Ros Thai Thai, który idealnie podkreśli ich smak!
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY