Oliwa z oliwek to bardzo zdrowy tłuszcz, który powinien zajmować honorowe miejsce w każdej kuchni. Nie bez przyczyny jest podstawowym olejem używanym w diecie przeciwzapalnej i śródziemnomorskiej – jednych z najzdrowszych diet świata. Oliwa extra vergin jest bogatym źródłem tzw. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na organizm. Mają zdolność do zwiększania elastyczności i przepuszczalności błon komórkowych, dzięki czemu komórki stają się bardziej odżywione i dotlenione. Oliwa pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu podnosząc jednocześnie ilość dobrego cholesterolu. Chroni tym samym przed rozwojem miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Przeważający w oliwie z oliwek kwas oleinowy przynosi wiele korzyści zdrowotnych, zapobiegając cukrzycy typu 2 oraz powstawaniu blaszek miażdżycowych.
Oliwa z oliwek extra virgin jest tłuszczem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Warto ją używać zarówno na zimno do sałatek jak i do obróbki termicznej – można na niej nawet smażyć. Oliwa wykazuje wysoką stabilność w wysokich temperaturach, dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy chroniących kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Według międzynarodowego testu Rancimat oliwa z oliwek extra virgin wykazuje stabilność oksydacyjną nawet do 6,6 godziny podgrzewania (dla porównania olej rzepakowy – 4,5 godziny).
Warto sięgać po dobrą i sprawdzoną oliwę z oliwek, ograniczając tym samym spożycie niezdrowych tłuszczy nasyconych.