Jesienna sałatka z pieczoną dynią i sosem musztardowym

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 47

Brak głosów do tej pory.

Kolorowa, pełna smaku i chrupiąca – jesienna sałatka z pieczoną dynią i sosem musztardowym zachwyca prostotą i bogactwem aromatów.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 minut

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Dynię obierz, pokrój w kostkę i zamarynuj w płatkach chili, soli oraz odrobinie oliwy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej na dno odrobinę wody, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
  2. W misce wymieszaj musztardę francuską, miód i sok z cytryny, a następnie powoli, cienkim strumieniem wlewaj oliwę z oliwek, mieszając do uzyskania jednolitej emulsji.
  3. Na talerzu ułóż rukolę, szpinak, gruszkę pokrojoną w cząstki, pieczoną dynię, ser kozi i orzechy włoskie. Całość polej sosem musztardowym.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY