Gniecione, parmezanowe ziemniaczki z chrupiącym czosnkiem

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 8

Brak głosów do tej pory.

Uwaga, ziemniaczki, które znikają szybciej niż zdążysz powiedzieć parmezan! Złociste, gniecione, pachnące czosnkiem — idealne do wszystkiego… albo solo, prosto z blachy! Kto się skusi? Za przepis dziękujemy Czarnej Wisience

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min + 30 min pieczenie

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 10 małych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek startego parmezanu lub pecorino
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • Szczypta gałki muszkatołowej

 

Sos zielonej bogini:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Posyp papryką wędzoną, gałką muszkatołową, rozmarynem i parmezanem. Piecz przez 30 min. w 220 stopniach.
2. Składniki na sos zblenduj.
3. Ziemniaczki podawaj z sosem i chrupiącym czosnkiem i chili w oleju Yipin Agro.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY