Gniecione, parmezanowe ziemniaczki z chrupiącym czosnkiem
Uwaga, ziemniaczki, które znikają szybciej niż zdążysz powiedzieć parmezan! Złociste, gniecione, pachnące czosnkiem — idealne do wszystkiego… albo solo, prosto z blachy! Kto się skusi? Za przepis dziękujemy Czarnej Wisience
SKŁADNIKI
- 10 małych ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- 5 łyżek startego parmezanu lub pecorino
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- Szczypta gałki muszkatołowej
Sos zielonej bogini:
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 100 g szpinaku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 awokado
- 3 łyżki podprażonego na suchej patelni słonecznika
- Kilka listków bazylii
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (rzepakowego, słonecznikowego, z wiesiołka)
- Do podania: Chrupiący czosnek i chili w oleju Yipin Agro
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Posyp papryką wędzoną, gałką muszkatołową, rozmarynem i parmezanem. Piecz przez 30 min. w 220 stopniach.
2. Składniki na sos zblenduj.
3. Ziemniaczki podawaj z sosem i chrupiącym czosnkiem i chili w oleju Yipin Agro.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY