Świąteczne polędwiczki wieprzowe z musztardą Maille Smyk w Kuchni
Świąteczna magia na talerzu! Polędwiczki wieprzowe nadziewane żurawiną, otulone miodową musztardą Maille i pieczone z jabłkami i aromatycznym rozmarynem. Idealne na rodzinny obiad w wyjątkowym czasie! Za przepis dziękujemy Smyk w Kuchni.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek Musztarda miodowa Dijon Maille
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła ghee
- 2 x polędwiczka wieprzowa
- 200 g świeżej żurawiny
- świeży rozmaryn lub tymianek – wedle uznania
- 4 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g zimnego masła
- sól
- 250 ml bulion lub wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Usuń z mięsa wszystkie błony, oprósz solą, nakłuj nożem i nadziej żurawiną.
- Podsmaż polędwiczkę z każdej strony na oliwie i ghee.
- Zdejmij z ognia, posmaruj musztardą, dodaj przecięte na pół jabłka, 3 garści żurawiny, rozmaryn, czosnek, 1 szklankę bulionu, na wierzch dodaj 50 g zimnego masła.
- Piecz w 220 stopni przez 25-35 minut w zależności od wielkości polędwiczek.
- Mięso wyjmij, potnij w plastry, dodaj połówki jabłek, sos z patelni przelej przez sitko i polej nim mięso.
- Najlepiej podaj w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY