Krem grzybowy z dodatkiem musztardy i chrupiącą, serową grzanką

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Aromatyczny krem grzybowy z nutą musztardy Dijon i chrupiącą serową grzanką to idealny sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni. Sprawdź przepis Anny Dembskiej i zaskocz bliskich wyjątkowym daniem!

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Zupa krem:

  • 1 łyżka Musztardy Dijon Maille
  • 40 g suszonych borowików
  • 250 g świeżych pieczarek lub innych, ulubionych grzybów
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml wody
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól

Serowa grzanka:

do podania:

  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc lub gotuj około godzinę na niewielkim ogniu.
  2. Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W garnku rozgrzej olej, dodaj plastry pieczarek i poczekaj, aż porządnie się zarumienią. Zmniejsz ogień, dodaj masło i cebulę, a po kilku chwilach czosnek i siekane suszone grzyby (zachowaj wodę po gotowaniu grzybów).
  4. Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodaj wodę po gotowaniu grzybów i bulion. Gotuj jeszcze kilka minut, a następnie zblenduj. Dodaj musztardę i śmietankę.
  5. Pieczywo posmaruj obficie musztardą pełnoziarnistą Maille, dodaj tartą mozzarellę i tarty cheddar na połowę pieczywa i przykryj drugą połową.
  6. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kanapki, aż będą zarumienione, a ser apetycznie rozpuszczony.
  7. Zupę podawaj z oliwą, śmietanką, drobno siekanym szczypiorkiem i chrupiącą grzanką serową.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY