Krem grzybowy z dodatkiem musztardy i chrupiącą, serową grzanką
Aromatyczny krem grzybowy z nutą musztardy Dijon i chrupiącą serową grzanką to idealny sposób na rozgrzanie się w chłodniejsze dni. Sprawdź przepis Anny Dembskiej i zaskocz bliskich wyjątkowym daniem!
SKŁADNIKI
Zupa krem:
- 1 łyżka Musztardy Dijon Maille
- 40 g suszonych borowików
- 250 g świeżych pieczarek lub innych, ulubionych grzybów
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 300 ml wody
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
Serowa grzanka:
- 2 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
- 8 kromek dobrej jakości pieczywa
- 100 g mozzarelli
- 100 g cheddara
- 2 łyżki masła
do podania:
- kilka łyżek śmietanki 30%
- kilka łyżek oliwy
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc lub gotuj około godzinę na niewielkim ogniu.
- Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj plastry pieczarek i poczekaj, aż porządnie się zarumienią. Zmniejsz ogień, dodaj masło i cebulę, a po kilku chwilach czosnek i siekane suszone grzyby (zachowaj wodę po gotowaniu grzybów).
- Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodaj wodę po gotowaniu grzybów i bulion. Gotuj jeszcze kilka minut, a następnie zblenduj. Dodaj musztardę i śmietankę.
- Pieczywo posmaruj obficie musztardą pełnoziarnistą Maille, dodaj tartą mozzarellę i tarty cheddar na połowę pieczywa i przykryj drugą połową.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kanapki, aż będą zarumienione, a ser apetycznie rozpuszczony.
- Zupę podawaj z oliwą, śmietanką, drobno siekanym szczypiorkiem i chrupiącą grzanką serową.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY