Kiełbaski w sosie musztardowym Praktykulinarni

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 135

Brak głosów do tej pory.

Soczyste kiełbaski w kremowym sosie musztardowym z dodatkiem ziemniaków i jabłek to propozycja na sycący i pełen aromatów posiłek. Pieczone w piekarniku lub smażone na patelni – wybór należy do Ciebie! Gotowe w 30 minut! Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 3 łyżeczki Musztardy Maille Dijon
  • 800 g ziemniaków ugotowanych, pokrojonych na dość duże kawałki
  • 8 sztuk kiełbasek, frankfurterek lub roślinny odpowiednik
  • 2 małe cebule pokrojone na cienkie piórka
  • 4 średnie jabłka pokrojone na ósemki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki estragonu suszony
  • 1 łyżka oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sposób przygotowania w piekarniku:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół), naczynie do zapiekania natłuść, wrzuć ziemniaki, kiełbaski, cebulę i jabłka. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
2. Śmietankę wymieszaj z musztardą i estragonem. Wlej do zapiekanki. Piecz jeszcze 5 minut.

Sposób przygotowania na patelni:

1. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę, wrzuć kiełbaski i cebulę, przyrumień przez minutę, dodaj ziemniaki, smaż razem przez 3 minuty, wrzuć jabłka. Smaż przez 4 minuty.
2. Wlej śmietankę z musztardą i estragonem. Wymieszaj, podgrzej razem przez 2 minuty.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY