Placki ziemniaczane z łososiem i sosem Unagi
Placki ziemniaczane nie muszą być nudne! Nasz Szef Kuchni przychodzi z propozycją na chrupiące placuszki z ziemniaków z przepysznym sosem i wędzonym łososiem. Zwieńczeniem dania będzie kilka kropel sosu Unagi, który idealnie komponuje się z łososiem.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki Sosu Unagi House of Asia
- 50 g Pasty curry czerwonej House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 200 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 500 g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
- 100 g wędzonego łososia
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia
- Masło klarowane do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj.
- Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony.
- Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem Unagi i posyp obficie szczypiorkiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY