Sushi bowl z łososiem i pastą wasabi S&B
Razem z Moniką Pysznieczyprzepysznie odkryjcie miskę pełną dobroci, czyli sushi bowl. Jeśli lubicie susi, ale nie lubicie lub nie potraficie go zwijać, ten przepis jest dla Was. Monika przygotowała sushi bowl z wykorzystaniem gamy produktów House of Asia i pasty wasabi S&B.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka Ryżu do sushi House of Asia+ 1 szklanka wody
- 1 łyżka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżka Sezamu czarnego House of Asia
- 1 łyżka Sosu do ryżu do sushi House of Asia
1 arkusz Liści nori alg morskich House of Asia - 200 g fileta z łososia
- Sól i pieprz
- 1 łyżka oleju, do smażenia
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 awokado
- 6 rzodkiewek
Sos:
- 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Octu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- Imbir marynowany House of Asia – wedle uznania
- Szczypiorek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż wypłucz na sitku, aż woda będzie przezroczysta. Wypłukany ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
- Sezam jasny i czarny upraż na suchej patelni i wymieszaj z ryżem. Dodaj 1 łyżkę sosu do ryżu i całość wymieszaj.
- Łososia pokrój w grubszą kostkę, posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na 1 łyżce oleju na złoty kolor z każdej strony.
- Ogórka, rzodkiewki, awokado pokrój w cienkie plasterki. Nori pokrój nożyczkami na krótkie paseczki.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
- Na miseczkę wyłóż ryż z sezamem. Na całości rozłóż: plasterki ogórka, rzodkiewki, awokado, smażonego łososia i paseczki nori. Całość polej sosem z dodatkiem wasabi, ułóż imbir marynowany i posyp szczypiorkiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY