Sałatka ziemniaczana z jackfruitem i musztardą Dijon
Szukacie pomysłu na wielkanocną sałatkę? Jarek- szef kuchni De Care ma dla Was propozycję na sałatkę stworzoną z szarpanego jackfruita, który jest świetnym zamiennikiem mięsa, sosem z grzybów shiitake i oczywiście jajkami. Całą potrawę przygotujecie w 30 minut, a zjecie jeszcze szybciej 🙂
SKŁADNIKI
- 200 g jackfruita zielonego szarpanego
- 100 g sosu z grzybów shiitake
- 1 łyżka musztardy francuskiej Dijon
- 10 małych ziemniaków
- 2 łodygi posiekanego selera naciowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
- W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę oraz dymkę.
- Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY