Pieczone żeberka w sosie słodko łagodnym BBQ
Marzą Ci się żeberka w amerykańskim stylu, ale nie masz w domu grilla? Możesz przyrządzić je za pomocą piekarnika. Oryginalny sos Missisipi o niezwykłym aromacie i smaku przeniesie Cię w najdalsze zakątki amerykańskiego snu o prawdziwym grillowaniu.
SKŁADNIKI
- 5 łyżek sosu słodko-łagodnego BBQ Mississippi
- 4 łyżeczki musztardy dijon
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 4 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wymieszaj ze sobą wędzoną paprykę, cebulę, czosnek, pieprz i sól.
- Żeberka polej z jednej strony musztardą i posyp gotową mieszanką przypraw. Tę samą czynność powtórz na drugiej stronie żeberek, a następnie zawiń w folię aluminiową.
- Tak przygotowane żeberka piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
- 10 minut przed końcem rozwiń żeberka i sprawdź wykałaczką, czy są miękkie i posmaruj je sosem barbecue. Pozostaw w piekarniku do momentu zapieczenia.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY