Kokosowe tiramisu bez laktozy
Za pasem święta, Sylwester i karnawał, więc okazji do zajadania się pysznymi deserami jest wiele. Jeśli jednak braknie Ci czasu na czasochłonne wypieki, spieszymy do Ciebie z szybkim, prostym i przepysznym przepisem na TIRAMISU w wersji bez glutenu. W naszym przepisie użyliśmy kremu kokosowego Quality Food.
SKŁADNIKI
- 400 ml Kremu kokosowego do ubijania (w temperaturze pokojowej)
- 8 podłużnych biszkoptów
- ok. 60 ml przestudzonego espresso
- 3 łyżki cukru pudru
- Opcjonalnie likier Amaretto lub rum
Do podania:
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krem kokosowy ubij z cukrem pudrem.
- Przygotuj duży i płaski, najlepiej szklany pojemnik lub małe pucharki. Namaczaj biszkopty w zimnej kawie wymieszanej z likierem, ale nie dłużej niż 3 sekundy, żeby się nie rozpadły i układaj obok siebie w naczyniach, tak aby stworzyły jedną warstwę.
- Na biszkopty wyłóż ubity krem kokosowy.
- Następnie na krem kokosowy wyłóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów, potem mleczko i tak na przemian, ułóż tyle warstw na ile starczy Ci produktów.
- Tiramisu można serwować od razu po przygotowaniu albo wstawić do lodówki, aby nieco stężało.
- Przed podaniem, tiramisu posyp naturalnym kakao.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY