Pieczona ryba w sosie Ladolemono
Dzięki tej potrawie wrócą do Ciebie najpiękniejsze wspomnienia z nadmorskich wakacji. Przygotuj z nami prawdziwą grecką ucztę. Sięgnij po przepis na chrupiącą rybę w sosie stworzonym z oliwy z oliwek z sokiem z cytryny.
SKŁADNIKI
- Grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia GAEA
- Cała ryba np. pstrąg
- Sól i czarny pieprz
- 1⁄2 cytryny, pokrojonej w krążki
- 1⁄2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1⁄2 szklanki posiekanego świeżego koperku
- Sok z 2 cytryn
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wyreguluj półkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ostrym nożem zrób dwa nacięcia po obu stronach ryby. Natrzyj ją dokładnie solą i czarnym pieprzem z obu stron.
- Nadziej rybę pokrojoną w plasterki cebulą i cytryną.
- Tak przygotowaną rybę, piecz na środkowej półce piekarnika przez 5 minut z jednej strony, następnie odwróci i piecz przez kolejne 5 do 7 minut lub do momentu, aż ryba będzie zarumieniona i miękka.
- Połącz sok z 2 cytryn z ½ szklanką oliwy, powstałą miksturą polej rybę i podaj ją z pomidorkami i koperkiem.
TIP: Dodaj łyżeczkę musztardy Dijon do sosu z oliwy i cytryny dla wzbogacenia smaku.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY