Tofu w egzotycznym sosie mango i chili

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 7

Brak głosów do tej pory.

Prawdziwa gratka dla wszystkich vegan, wegetarian oraz miłośników niebanalnych smaków. Odkryj przepis od @yummy_fotografia_kulinarna na chrupiące tofu w sosie z pulpy mango i z tajskim sosem sriracha.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Obtocz dokładnie w skrobi i usmaż. Wyłóż tofu na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Do miseczki wlej sos sojowy, miód, 4 łyżki pulpy z mango, drobno posiekaną papryczkę chili oraz sezam. Energicznie wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Tofu ponownie wyłóż na rozgrzaną patelnię i zalej sosem (nie oddawaj już tłuszczu do smażenia). Smaż na początku na mocnym ogniu, następnie zmniejsz. Tofu będzie gotowe, gdy całkowicie pokryje się słodko-ostrym sosem, a sos ulegnie redukcji.
  4. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Pulpę mango wymieszaj z odrobiną sosu sriracza (ilość wedle uznania), dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam. Wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Na ugotowany ryż wyłóż tofu. Możesz albo polać całość sosem z mango lub zjeść oddzielnie maczając i tofu, i ryż w pysznym sosie.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY