Młoda kapusta z grzybami słomkowymi
Młoda kapustka to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, a początek lata to idealna pora, aby „odkurzyć” na nią przepis. Warto dopisać do niego coś nowego! Wystarczy że dodasz grzyby słomkowe i pastę z czosnku, imbiru i chili a otrzymasz zupełnie nowy smak! Spróbujesz?
SKŁADNIKI
- 425 g grzybów słomkowych z puszki
- 2 łyżeczki pasty czosnek imbir chili
- 1 mała młoda kapusta pokrojona w cienkie paski
- 240 g bulionu
- 1 marchewka
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 pęczek koperku posiekany
- 2-3 pomidory pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki masła
- Sól, pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Marchewkę obierz i zetrzyj ją na tarce jarzynowej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a kapustę pokrój w cienkie paski.
- Grzyby przełóż na sitko, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój, a koperek posiekaj.
- Do dużego garnka wrzuć masło, dodaj pastę czosnek, imbir i chili i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby, startą marchewkę i kapustę. Całość podsmażaj przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie skrop octem i dodaj bulion. Przykryj i duś przez 10 Pod koniec dodaj pokrojone pomidory i koperek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
TiP: Aby kapusta nie straciła koloru dodaj do gotowania ocet ryżowy.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY