Zupa krem ze szparagów z zielonym curry

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Sezon na szparagi w pełni zatem to idealny czas na przygotowanie aromatycznej zupy szparagowej. Odrobina pikantnej pasty zielone curry doda zupie wyjątkowego smaku, a dodatek mleczka kokosowego to gwarancja przyjemnej, kremowa konsystencji. Ta zupa na pewno podbije podniebienia nawet największych smakoszy.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleczka kokosowego light 11%
  • 2 łyżeczki pasty zielone curry 
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g szparagów zielonych
  • 2 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 100 g szpinaku baby
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Szparagi zielone oraz pozostałe warzywa pokrój w plastry. Do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Następnie dodaj bulion i gotuj całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj pastę green curry oraz mleczko kokosowe.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj szpinak. Następnie miksuj zupę do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw odpowiednio do smaku.
  3. Gotową zupę krem podawaj z łyżką mleczka kokosowego.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY