Zupa krem ze szparagów z zielonym curry
Sezon na szparagi w pełni zatem to idealny czas na przygotowanie aromatycznej zupy szparagowej. Odrobina pikantnej pasty zielone curry doda zupie wyjątkowego smaku, a dodatek mleczka kokosowego to gwarancja przyjemnej, kremowa konsystencji. Ta zupa na pewno podbije podniebienia nawet największych smakoszy.
SKŁADNIKI
- 400 ml mleczka kokosowego light 11%
- 2 łyżeczki pasty zielone curry
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 g szparagów zielonych
- 2 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- ½ pora
- 100 g szpinaku baby
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi zielone oraz pozostałe warzywa pokrój w plastry. Do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Następnie dodaj bulion i gotuj całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj pastę green curry oraz mleczko kokosowe.
- Zdejmij z ognia i dodaj szpinak. Następnie miksuj zupę do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw odpowiednio do smaku.
- Gotową zupę krem podawaj z łyżką mleczka kokosowego.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY