Babka ziemniaczana z grzybami słomkowymi
Zapraszamy Was na klasyk polskiej kuchni w fantazyjnym wydaniu. Spróbujcie babki ziemniaczanej z grzybami słomkowymi. Zyskacie nie tylko oryginalny smak, lecz również dodatkowy czas dla siebie. Grzybów słomkowych nie trzeba czyścić – po przepłukaniu są gotowe do spożycia.
SKŁADNIKI
- 1 puszka grzybów słomkowych
- 2 kg ziemniaków
- 200 g kiełbasy
- 2 cebule
- 100 g smalcu ze skwarkami
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- duża garść szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Bułka tarta do obsypania formy do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do startych ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Pokrój kiełbasę, cebulę, grzyby słomkowe oraz szczypiorek. Na patelni rozgrzej smalec, podsmaż kiełbasę i cebulę. Po chwili dodaj pokrojone grzyby słomkowe. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, następnie połącz z ziemniaczaną masą.
- Do całości dodaj szczypiorek, jeszcze raz wymieszaj oraz przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piecz w temperaturze 200*C przez około 90 minut do momentu zarumienienia wierzchu. Gotową babkę podawaj ze świeżymi warzywami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY