Tarta z truskawkami z kremowym kokosowym budyniem
Sezon na truskawki wciąż trwa, wiec zachęcamy Was do przygotowania pysznej i prostej tarty na kruchym spodzie od Karoliny Smyk. Tarta wypełniona budyniowym kremem kokosowym, puszystą śmietanką kokosową i obficie udekorowana świeżymi truskawkami, to zestawienie idealne, które z pewnością rozpieści Wasze zmysły.
SKŁADNIKI
Spód do tarty:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
Krem kokosowy:
- 200ml kremu kokosowego Kara
- 250ml wody
- 1 jajko
- 60 g proszku budyniowego o smaku kokosowym lub waniliowym
- 100g masła
- 6 łyżek erytrytolu lub cukru
Śmietanka kokosowa:
- 400ml kremu kokosowego Kara
- 250g serka mascarpone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciasto na spód do tarty wyrabiamy szybko, formę smarujemy masłem wylepiamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy na złoty kolor 170-180˚C, grzanie dół.
- Wodę, budyń, krem kokosowy, masło i cukier umieść w rondelku, zagotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje zdejmij z ognia. Miksując blenderem dodaj jajko, ponownie zagotuj. Otrzymany krem wylej na wystudzony spód tarty.
- Krem kokosowy i mascarpone ubij na wysokich obrotach, wyłóż na schłodzoną tartę, dodaj truskawki, oprósz cukrem pudrem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY