Futomaki sushi z łososiem, awokado i pastą wasabi
Chcesz zaskoczyć swoich znajomych i przygotować dla nich nietypowe danie? Wypróbuj przepis od Flymetothespoon na domowe sushi! Porcja łososia, awokado i szparagów, zawinięta w zgrabne roleczki z pewnością zachwyci nawet najbardziej wykwintne podniebienia. Smak sushi zaostrzy niezastąpiona pasta wasabi S&B.
SKŁADNIKI
Do ryżu:
- 250 g ryżu do sushi
- 4 łyżki octu ryżowego
- 320 ml wody
- 1,5 łyżki cukru lub erytrolu
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 4 liście nori
- 43 g pasty wasabi
- 150 g świeżego łososia pokrojonego w cienkie paski
- 125 g serka kremowego
- 3 zielone szparagi lub ½ ogórka pokrojone w paski
- ½ małej marchewki pokrojonej w paski
- ½ awokado pokrojonego w paski
Do podania:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż dokładnie przepłucz kilka razy w misce, każdorazowo wylewając wodę. Następnie zalej ryż 320 ml wody, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek folią aluminiową i pokrywką i paruj tak przez 20 minut.
- Ocet podgrzej, a następnie rozpuść w nim cukier i sól. Ryz po ugotowaniu wyłóż na deskę, żeby odparował. Polej zalewą, wymieszaj i ostudź.. W międzyczasie pokrój łososia i warzywa.
- Na macie do sushi połóż listek nori (chropowatą powierzchnią do góry). Ułóż na nim zwilżonymi palcami ryż, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na górze. Nie dociskaj ryżu, tylko delikatnie go rozprowadź. Następnie, około 1 cm od dolnej krawędzi listka, rozsmaruj kremowy serek. Następnie wyciśnij pastę wasabi i ułóż paski dodatków: łososia, awokado, szparagi i marchewkę.
- Zwijaj rolki sushi od dolnej strony, korzystając przy tym z matki. Zwijaj całość do momentu, aż matka obejmie wszystkie dodatki. Całość dociśnij dokładnie palcami od spodu przez matkę. Odsłoń jej górną część i zawijaj ciaśniej, po czym znowu dociśnij, aż zawiniesz całą rolkę.
- Pokrój sushi na pół i na mniejsze kawałki. Podawaj z dodatkowym wasabi, różowym imbirem oraz sosem sojowym.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY