Tajska zupa z kurczakiem i pastą curry

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Szukasz przepisu na sycący posiłek, dla miłośnika pikantnej kuchni? Z pomocą spieszy Czarna Wisienka, która przygotowała swoją wersję zupy tajskiej. Dodatek sosu sojowego i rybnego sprawił, że to proste danie ma niespotykany smak. Spróbujesz?

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

90min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój i przełóż do miski. Marynuj w sosie sojowym i słodkiej papryce przez 1h.
  3. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i krótko podsmaż. Następnie dodaj marchewkę i podsmaż przez 2 min.
  4. Do garnka wyciśnij pastę żółte curry, wrzuć paprykę i pieczarki, a całość posyp szczyptą soli. Podsmaż przez 2 minuty. Następnie do garnka wsyp cukier kokosowy, wlej sos rybny, wrzuć kurczaka i liście limonki kaffir. Wyciśnij krem kokosowy i wlej wodę. Całość gotuj przez około 20 minut.
  5. Podawaj z makaronem, sezamem i kolendrą.

Przydane tipy:

  • Kurczaka możesz zamienić na indyka.
  • Jeżeli nie lubisz bardzo ostrych dań użyj pastę czerwone curry Kanokwan.
  • Zamiast makaronu Chow Mein lub Mie sprawdzi się również makaron ryżowy. Świetnie pasować tu będzie klasyczny ryżowy makaron jak i makaron z czarnego lub czerwonego ryżu jaśminowego.
  • Jeżeli nie przepadasz też za kolendrą możesz podmienić ją na natkę pietruszki lub szczypior.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY