Tajska zupa z kurczakiem i pastą curry
Szukasz przepisu na sycący posiłek, dla miłośnika pikantnej kuchni? Z pomocą spieszy Czarna Wisienka, która przygotowała swoją wersję zupy tajskiej. Dodatek sosu sojowego i rybnego sprawił, że to proste danie ma niespotykany smak. Spróbujesz?
SKŁADNIKI
- ½ pasty żółtej curry
- 100 ml kremu kokosowego 23-26%
- 3 listki limonki kaffir
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- ½ papryki żółtej pokrojonej w kostkę
- 60 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1,25 l wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól do smaku
Do podania:
- 100 g makaronu Chow Meinlub Mie
- sezam biały
- liście kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój i przełóż do miski. Marynuj w sosie sojowym i słodkiej papryce przez 1h.
- W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i krótko podsmaż. Następnie dodaj marchewkę i podsmaż przez 2 min.
- Do garnka wyciśnij pastę żółte curry, wrzuć paprykę i pieczarki, a całość posyp szczyptą soli. Podsmaż przez 2 minuty. Następnie do garnka wsyp cukier kokosowy, wlej sos rybny, wrzuć kurczaka i liście limonki kaffir. Wyciśnij krem kokosowy i wlej wodę. Całość gotuj przez około 20 minut.
- Podawaj z makaronem, sezamem i kolendrą.
Przydane tipy:
- Kurczaka możesz zamienić na indyka.
- Jeżeli nie lubisz bardzo ostrych dań użyj pastę czerwone curry Kanokwan.
- Zamiast makaronu Chow Mein lub Mie sprawdzi się również makaron ryżowy. Świetnie pasować tu będzie klasyczny ryżowy makaron jak i makaron z czarnego lub czerwonego ryżu jaśminowego.
- Jeżeli nie przepadasz też za kolendrą możesz podmienić ją na natkę pietruszki lub szczypior.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY