Sycylijska caponata z bakłażanem i oliwkami Gaea
Skuś się na wegetariański gulasz w sycylijskim stylu! Przygotowany na bazie bakłażana z dodatkiem licznych warzyw, świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad lub szybki lunch do pracy. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pasty z czosnku, imbiru i chili
- 300 g oliwek mieszanych bez pestek
- 2 średnie bakłażany pokrojone w 1,5 cm plastry
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
- 2 łyżki kaparów
- 700 g pomidorów świeżych
- 2 łyżki cukru
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki bazylii posiekanej
TIP: Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Świeże pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórki, wykrój szypułki, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
- Plastry bakłażana posyp solą i odłóż na około 20-30 minut, aż na ich powierzchni zbierze się woda. Plastry bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i smaż bakłażana przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Następnie przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na tę samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj seler i smaż przez 5 minut.
- Dodaj pomidory, cukier oraz pieprz. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem (jeśli używaliśmy pomidorów z puszki) lub bez przykrycia (jeśli daliśmy świeże pomidory).
- Na patelnię dodaj odcedzone kapary i oliwki, a następnie wymieszaj całość. Na koniec dodaj bakłażana i delikatnie wymieszaj.
- Danie podawaj ciepłe lub ostudzone. Udekoruj bazylią.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY