Makaron chow mein z warzywami i tofu
Wypróbuj przepis na wegetariański obiad, który zasmakuje nawet mięsożercom! Dzięki aromatycznej marynacie i sosowi na bazie azjatyckich składników, danie jest wyraziste i posiada wyjątkowy smak. Przepis powstał we współpracy z influencerem Karoliną Kos.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu Chow Mein
- 180 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1 średnia cukinia pokrojona w słupki
- 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
- 2 cebule dymki posiekane
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka oleju
Marynata do tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego Yamasa
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha czerwone chili
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego Yamasa
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sriracha czerwone chili
- 80 ml wody
Do podania:
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżka sezamu czarnego
- Szczypiorek drobno posiekany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż tofu. Odstaw na 10 minut.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj marchew, cukinię oraz paprykę. Smaż całość przez 3 minuty.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj go do warzyw. Duś na wolnym ogniu.
- Na osobnej patelni podsmaż tofu wraz z marynatą, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
- Do warzyw dodaj makaron i smaż przez chwilę. Na koniec dodaj tofu i wymieszaj całość.
- Danie podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY