Cytrynowo miętowe curry z szarpanym jackfruitem
Skuś się na aromatyczne, rozgrzewające curry z kuszącą nutą cytryny i mięty. Dzięki wykorzystaniu sycącego jackfruita danie jest w pełni wegańskie. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Karoliną Kos.
SKŁADNIKI
- 565 g zielonego jackfruita szarpanego
- 400 ml mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 50 g pasty czerwone curry Kanokwan
- 200 g ryżu jaśminowego
- ½ szklanki listków mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru suszonego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- W misce wymieszaj 1 łyżkę mleczka kokosowego, listki mięty, sok z cytryny oraz kurkumę. Jackfruita odsącz z zalewy, a następnie włóż go do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
- W garnku z grubszym dnem podgrzej 3 łyżki mleczka kokosowego, a następnie dodaj cebulę, czosnek i imbir. Duś przez chwilę, aż cebula zmięknie.
- Dodaj jackfruita wraz z marynatą, paprykę oraz pastę curry. Gotuj przez około 3 minuty.
- Do garnka wlej pozostałe mleczko kokosowe i gotuj całość pod przykryciem przez 10 minut.
- Gotowe curry podawaj z ryżem jaśminowym.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY