Makaron Udon z indykiem i pastą chili
Masz ochotę na azjatyckie, pyszne i szybkie danie? Wypróbuj nowy przepis przygotowany we współpracy z Praktykulinarni! Dzięki użyciu pasty Nanami Chili, która w swoim składzie oprócz chili ma skórkę z owoców yuzu, danie nabiera delikatny aromat cytrusów.
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka pasty chili Nanami
- 7 grzybów shiitake
- 800 g makaronu Udon świeżego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki białego sezamu prażonego
- 500 g filetu z indyka pokrojonego w kostkę
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 1 średnia cukinia pokrojone w półplastry
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki imbiru startego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżka szczypiorku posiekanego
TIP: Zamiast czosnku oraz imbiru możesz użyć pasty z czosnku oraz pasty z imbiru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Grzyby shiitake przygotowuj według przepisu na opakowaniu, a następnie włóż je go garnka, zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Wyjmij grzyby i potnij na mniejsze kawałki. Zachowaj wodę w której się gotowały.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, pastę Nanami, syrop klonowy, imbir i czosnek. Dodaj 6-7 łyżek wywaru z grzybów shiitake.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj paprykę, brokuła, pieczarki i cukinię, a następnie smaż przez 4 minuty. Wlej sos, dodaj grzyby shiitake i gotuj razem przez 1 minutę.
- Dodaj makaron, wymieszaj, a następnie podgrzej przez 2 minuty.
- Danie wyłóż na talerze, a następnie posyp sezamem i szczypiorkiem.
TIP: Pozostały wywar z grzybów shiitake warto zamrozić, aby później dodać go do innych dań, nadając im wyjątkowego aromatu.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY