Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem i oliwkami Kalamata
Kuchnia śródziemnomorska oparta na dobrodziejstwach tego regionu znana jest z lekkich i przepysznych połączeń uwielbianych na całym świecie. Skuś się na delikatną sałatkę z tuńczykiem w śródziemnomorskim stylu i ciesz się jej niesamowitym smakiem!
SKŁADNIKI
- 1 słoik oliwek Kalamata
- 150 g tuńczyka w kawałkach z puszki
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- 1 Op. mixu sałat
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 zielony ogórek pokrojony w 1 cm kostkę bez gniazd nasiennych
- 2 jajka pokrojone w ćwiartki
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w półplastry
- 1 mały pęczek pietruszki drobno pokrojonej
- Garść liści mięty drobno pokrojone
Dressing:
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sok i otarta skórka z 1 limonki
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu tak, aby powstała jednolita konsystencja.
2. W dużej misce wymieszaj mix sałat, kukurydzę, ogórka oraz czerwoną cebulę. Dodaj oliwki, tuńczyka, pietruszkę oraz miętę. Wymieszaj całość.
3. Na wierzch sałatki połóż jajka oraz pomidorki koktajlowe.
4. Sałatkę podawaj polaną dressingiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY