Żurek z grzybami Shiitake i mleczkiem kokosowym
Czy azjatyckie produkty przydadzą się w kuchni podczas przygotowywania wielkanocnych potraw? Nasz szef kuchni udowadnia, że tak! Właśnie dlatego stworzył żurek z nutą Azji. Aksamitne mleczko kokosowe i unikalne grzyby shiitake to naprawdę bardzo udana i apetyczna kombinacja.
SKŁADNIKI
- 200 ml Mleczka kokosowego 5-7%House of Asia
- 30 Grzybów Shiitake suszonych House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml zakwasu do żurku
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 jajka
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżeczki majeranku
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut.
- Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
- Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia.
- Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem.
TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
PRZEPISY