Zupa grzybowa z makaronem gryczanym chow mein
Szukasz inspiracji na wigilijny stół? Koniecznie sprawdź przepis na zupę grzybową z makaronem chow mein. Przygotujesz ją w zaledwie 35 minut, a z pewnością oczarujesz smakiem niejednego gościa. Wszystko dzięki aromatycznym grzybom siitake, sojowego sosu grzybowego i pasty miso.
SKŁADNIKI
- 60 g grzybów shiitake suszonych
- 1/2 opakowania makaronu Chow Mein gryczanego
- 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
- sos sojowy grzybowy do smaku
- 1 łyżka pasty miso
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie. Następnie zagotuj, potem wystudź i pokrój w paski.
2. Do garnka wlej oliwę z oliwek, podsmaż pastę miso z cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
3. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Gotową zupę podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem i koperkiem
Do podania:
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY