Zupa dyniowa z chipotle z kremem kokosowym Kara
Sięgnij po przepis na aromatyczną, rozgrzewającą i pikantną zupę dyniową. Udekoruj ją mleczkiem kokosowym i podaj na halloweenowej imprezie. Za przepis dziękujemy edytadyduch.
SKŁADNIKI
- 1 sztuka Papryki Chipotle Casa de Mexico
- 65 ml Kremu kokosowego 24-26% Kara
- jedna średnia dynia Hokkaido
- 500 ml bulionu warzywnego
- jedna marchewka
- dwa duże ziemniaki
- jedna cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż dynię, marchewkę, ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Wszystko polej oliwą oraz posyp pieprzem i solą. Piecz ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Z upieczonej dyni, cebuli i czosnku ściągamy skórkę. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj papryczkę chipotle i zalej bulionem.
- Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podajemy z “pajęczynkami” z mleczka kokosowego.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY