Zupa botwinka z mleczkiem kokosowym Kara
Botwinka z kremem kokosowym? Czemu nie! Przekonajcie się, że produkty takie jak mleczko kokosowe, sos sojowy czy ocet ryżowy mogą towarzyszyć Wam w codziennej kuchni, nie tylko do dań azjatyckich. Botwinka to idealna propozycja na letni obiad.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwiny z burakami
- 0,5 kg ziemniaków młodych
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pęczek kopru
- 4 jajka
- 1 cebula
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Botwinkę dobrze wypłucz w zimnej wodzie, buraki odetnij, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a liście botwinki drobno pokrój.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Na oliwie w garnku podsmaż marchew, dodaj cebulę, pastę z czosnku i smaż przez 2 -3 minuty. Wlej bulion i gotuj, aż marchew zmięknie, następnie dodaj pokrojoną botwinkę i ocet, gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pokrojony koper, dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki.
- W drugim garnku, w osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie pokrój w plastry.
- Do misek nałóż ziemniaki, jajka i zalej zupę.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY