Żeberka Teriyaki Delicious Place
Kiedy smak staje się sztuką! Te marynowane żeberka wieprzowe perfekcyjnie łączą w sobie orientalne aromaty z intensywnym smakiem teriyaki i wędzonej papryki. Połączenie z sosami Lea & Perrins oraz ketchupem sprawia, że ta potrawa robi wrażenie na każdym stole. Sięgnijcie po przepis od Delicious Place
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- mały pęczek natki pietruszki
- 150 ml wody + 2 łyżki
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata:
- 100 ml Sosu Teriyaki Yamasa
- 50 ml Lea & Perrins Worcester sos
- 5 łyżek ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- kilka plasterków imbiru
- 1 papryczka chili
- 50 ml oleju
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 2 łyżki ziaren kolendry
Na sos:
- 1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce przygotuj marynatę łącząc ze sobą posiekany czosnek i chili oraz pozostałe składniki.
- Marynatą zalej żeberka ułożone w naczyniu do zapiekania, przykryj i wstaw do lodówki na 8 godz.
- Do zamarynowanych żeberek dodaj pęczek natki pietruszki i wlej około 150 ml wody. Naczynie szczelnie przykryj np. folią aluminiową i piecz w 180℃ przez 2,5 godz.
- Żeberka wyjmij z naczynia, a sos przecedź przez sito i wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszaj, aż zgęstnieje.
- Żeberka podawaj polane sosem oraz np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Do frytek przygotuj sos łącząc majonez z musztardą i pastą wasabi.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY