Zapiekany chleb z serem ziołami i musztardą Dijon
Topiony ser to gwarancja smacznej przekąski! Tak samo jest w przypadku zapiekanego chleba. Połączenie masła i musztardy dijon wraz z mieszanka świeżych ziół sprawi, że to proste danie stanie się bardzo aromatyczne. Ponadto kawałeczki chleba z serem łatwo się dzielą zatem to idealna przekąska, którą możesz zjeść wspólnie z przyjaciółki.
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki musztardy oryginalnej Dijon
- 1 duży bochenek chrupiącego chleba
- 120 g masła niesolonego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 15 g świeżej natki pietruszki grubo posiekanej
- 15 g szczypiorku posiekanego
- 15 g tymianku posiekanego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 40 g tartego parmezanu
- 150 g tartego sera mozzarella lub cheddar
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni, na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj czosnek i gotuj przez 30-60 sekund lub do momentu, aż czosnek zacznie brązowieć. Następnie dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz i posiekane zioła i gotuj przez kolejne 30-60 sekund. Zdejmij z ognia.
- Chleb ponacinaj nożem w kratkę, aby każdy kawałek miał ok. 3cm długości. Upewnij się by nacięcia dochodziły jedynie do ¾ grubości bochenka.
- Ułóż bochenek w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie posmaruj chleb mieszanką masła, musztardy i ziół. W zagłębienia między kawałkami chleba dodaj tarty ser. Piecz przez 30 minut do momentu, aż ser się rozpuści i zarumieni.
- Wyjmij chleb z piekarnika. Podawaj gorący.
TIP: Jeśli ser będzie rozpuszczał się zbyt szybko przykryj chleb folią aluminiową.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY