Zapiekanka ziemniaczana w sosie musztardowym Dijon

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Ziemniaki skąpane w sosie musztardowym Maile przykryte idealnie rozpuszczonym serem – to brzmi jak świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Koniecznie zerknijcie jak prosto przyrządzić to danie!

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

• 1 łyżeczka musztardy oryginalnej Maille Dijon
• 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej Dijon 210g
• 2 ziemniaki
• 2 bataty
• 1/2 kostki masła
• 2 łyżki mąki
• 2 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
• 1 szklanka startego sera
• 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
• 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
• 1 łyżka soli
• 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• szczypta gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je cienko.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
  4. Wsyp mąkę, cały czas mieszając do połączenia się składników. Gotuj przez kilka minut, aż zacznie pachnieć orzechowo.
  5. Powoli dodaj mleko, ciągle mieszając. Kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje.
  6. Do sosu dodaj obie musztardy i wymieszaj do połączenia się składników.
  7. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła i ser.
  8. Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia i ułóż plastry ziemniaków. Po wierzchu polej sosem i posyp większą ilością sera.
  9. Piecz 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
  10. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złotobrązowy.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY