Zapiekanka ziemniaczana w sosie musztardowym Dijon
SKŁADNIKI
• 1 łyżeczka musztardy oryginalnej Maille Dijon
• 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej Dijon 210g
• 2 ziemniaki
• 2 bataty
• 1/2 kostki masła
• 2 łyżki mąki
• 2 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
• 1 szklanka startego sera
• 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
• 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
• 1 łyżka soli
• 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• szczypta gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Obierz ziemniaki i pokrój je cienko.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
- Wsyp mąkę, cały czas mieszając do połączenia się składników. Gotuj przez kilka minut, aż zacznie pachnieć orzechowo.
- Powoli dodaj mleko, ciągle mieszając. Kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodaj obie musztardy i wymieszaj do połączenia się składników.
- Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła i ser.
- Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia i ułóż plastry ziemniaków. Po wierzchu polej sosem i posyp większą ilością sera.
- Piecz 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
- Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złotobrązowy.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY