Wigilijny pasztet z czarnej fasoli i grzybami słomkowymi
SKŁADNIKI
- 2 puszki czarnej fasoli
- 1 puszka grzybów słomkowych
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryki Jalapeno zielonej krojonej
- 5 jajek
- 1 średnia pietruszka
- 1 marchewka
- ½ selera
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g masła
- Bułka tarta i masło do smarowania form do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Warzywa korzenne ugotuj i pozostaw do wystygnięcia w bulionie. Następnie całość przełóż do wysokiego naczynia, dodaj fasolę i zmiksuj na gładką masę. W kolejnym kroku dodaj rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i gałką.
2. Grzyby słomkowe przełóż na sitko, wypłucz, następnie pokrój w plastry i podsmaż na oliwie razem z cebulą, na rumiany kolor.
2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, żółtka dodaj do masy warzywnej i wymieszaj. Na końcu dodaj grzyby z cebulką, papryczkę jalapeno, ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj całość.
3. Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i bułką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy pasztet jest gotowy- nakłuj go, jeżeli po wyjęciu będzie suchy to wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia, jeżeli natomiast patyczek zostanie mokry- piecz jeszcze kilka minut.