Wigilijny pasztet z czarnej fasoli i grzybami słomkowymi

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Pasztet na wigilijnym, postnym stole? Jeśli jest z fasoli to, czemu nie! Jego podstawą będzie meksykańska czarna fasola, chińskie grzyby słomkowe i drobno posiekana papryczka jalapeno. Koniecznie sprawdź!

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Warzywa korzenne ugotuj i pozostaw do wystygnięcia w bulionie. Następnie całość przełóż do wysokiego naczynia, dodaj fasolę i zmiksuj na gładką masę. W kolejnym kroku dodaj rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i gałką.
2. Grzyby słomkowe przełóż na sitko, wypłucz, następnie pokrój w plastry i podsmaż na oliwie razem z cebulą, na rumiany kolor.
2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, żółtka dodaj do masy warzywnej i wymieszaj. Na końcu dodaj grzyby z cebulką, papryczkę jalapeno, ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj całość.
3. Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i bułką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy pasztet jest gotowy- nakłuj go, jeżeli po wyjęciu będzie suchy to wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia, jeżeli natomiast patyczek zostanie mokry- piecz jeszcze kilka minut.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY