Wege pasztet musztardowy z fasoli i tofu
Pasztet to bez wątpienia jedna z potraw, która obowiązkowo musi znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Tym razem Karolina Kos przygotowała przepis na wegetariańską wersję tej potrawy. Pasztet z dodatkiem oryginalnej musztardy Dijon i lubczyku podbije podniebienia największych smakoszy.
SKŁADNIKI
- 1 czubata łyżka musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
- 8 łyżeczek musztardy Dijon Maille na glazurę
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 puszki białej fasoli
- 2 opakowania tofu naturalnego (2x180g)
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka suszony lubczyk
- 1 sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i smaż do zarumienienia. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu osusz za pomocą papierowych ręczników. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i gotuj w podwójnej ilości wody, aż wchłonie cały płyn.
- Wszystkie składniki (oprócz musztardy na glazurę) umies w dużym naczyniu i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa będzie za gęsta możesz dolać odrobinę wodą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjmij pasztet i posmaruj wierz pozostałą musztardą. Rozprowadź ją równomiernie włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
TIP: Pasztet świetnie komponuje się na kanapce z musztardą miodową Maille w towarzystwie ogórków konserwowych.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY