Wege kotlety z grzybami i czerwonym ryżem
SKŁADNIKI
- 200 g Ryżu czerwonego Lotus Rice
- 200 g Grzybów Shiitake House of Asia namoczonych dzień wcześniej
- 20 g Pasty z czosnku House of Asia
- 3-4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2-3 łyżeczki Przyprawy kuchni Japońskiej House of Asia
- 30 g pora
- 50 g marchewki
- 100 g cebuli
- 30 g selera
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 30 g dymki
- Oliwa do smażenia
Sos:
- 65 g Kremu kokosowego 24-26% UHT Kara
- 1/2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 65 g jogurtu naturalnego
- skórka z 1 limonki
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- Sól i pieprz czarny do smaku
Miks sałat do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wystudź.
- Grzyby odsącz, a następnie zmiksuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, pastę z czosnku i smaż 8 – 10 minut na wolnym ogniu. Dopraw pieprzem, sosem sojowym i ostrygowym. Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Połącz z ugotowanym ryżem.
- Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój w cienkie półplastry. W garnku z gotująca się wodą sparz warzywa przez około 2 minuty. Następnie odcedź, wystudź i przełóż do ryżu. Dodaj jajka, mąkę, dymkę oraz przyprawę. Wymieszaj.
- Przygotuj sos łącząc ze sobą wszystkie składniki.
- Uformuj owalne kotleciki o grubości 1-2 cm i usmaż z każdej strony na rumiany kolor. Podawaj z sosem i mixem sałat.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY