Wege kotlety z grzybami i czerwonym ryżem

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 30

Brak głosów do tej pory.

Kotlety inne niż wszystkie! Chrupiące, pełne aromatycznych grzybów shiitake i odżywczego czerwonego ryżu. Gotowe w 15 minut – idealne na szybki obiad lub kolację! 
Koniecznie podaj z kremowym sosem kokosowym i świeżym mixem sałat.

Ilość porcji

Liczba porcji

5

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Sos:

Miks sałat do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wystudź.
  2. Grzyby odsącz, a następnie zmiksuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, pastę z czosnku i smaż 8 – 10 minut na wolnym ogniu. Dopraw pieprzem, sosem sojowym i ostrygowym. Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Połącz z ugotowanym ryżem.
  3. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój w cienkie półplastry. W garnku z gotująca się wodą sparz warzywa przez około 2 minuty. Następnie odcedź, wystudź i przełóż do ryżu. Dodaj jajka, mąkę, dymkę oraz przyprawę. Wymieszaj.
  4. Przygotuj sos łącząc ze sobą wszystkie składniki.
  5. Uformuj owalne kotleciki o grubości 1-2 cm i usmaż z każdej strony na rumiany kolor. Podawaj z sosem i mixem sałat.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY