Wegańskie banoffee z kremem kokosowym Praktykulinarni
Szybki i smaczny deser z wegańską bitą śmietaną? To możliwe! Praktykulinarni przygotowali przepis na słodką przekąskę z użyciem kokosowego kremu do ubijania. Powstała bita śmietana w wersji vege, która w połączeniu z owocami i domową granolą tworzy niepowtarzalny deser.
SKŁADNIKI
- 200 g kremu kokosowego do ubijania QF
- 80 g płatków owsianych górskich
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
- 2 banany pokrojone w plastry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kostka czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
- 4 maliny liofilizowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć płatki i smaż często mieszając przez 3 minuty. Uważaj, aby nie przypalić płatków. Dodaj syrop klonowy i podgrzej razem przez 10 sekund. Następnie zdejmij z palnika i wystudź.
- Rodzynki zalej gorącą, przegotowaną wodą, odstaw na 10 minut. Odcedź, zblenduj razem z masłem orzechowym. W razie potrzeby, aby łatwiej było miksować, dodaj 2-3 łyżki wody, w której moczyły się rodzynki.
- Banany pokrój, skrop sokiem z cytryny. Czekoladę zetrzyj na tarce, pokrusz maliny, a krem kokosowy krótko ubij.
- Do szklanek nałóż porcję granoli. Potem ułóż warstwę bananów, karmel z rodzynek i porcję bitej śmietany kokosowej. Całość posyp czekoladą i malinami.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY