Wegańska tarta quiche z dynią, jarmużem i solą Kala Namak

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Tarty można przygotować na wiele sposobów. Ta wersja jest stworzona specjalnie dla wegan, ale zasmakuje nie tylko im! Quiche wegański z dynią i jarmużem, dzięki dodatkowi czarnej soli Kala Namak smakuje tak, jakby był stworzony z jajek. Przekonajcie się sami! Przepis powstał we współpracy z Flymetothespoon.

Ilość porcji

Liczba porcji

8

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na masę bezjajeczną:

  • 180 g tofu
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek gaea
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 i ½ łyżeczki soli Kala Namak
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

  • ½ szklanki pokrojonej dyni hokkaido
  • ½ czerwonej cebuli
  • Garść porwanego na mniejsze kawałki jarmużu
  • Kilka orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło pokrój na małe kawałki i połącz z pozostałymi składnikami na spód. Wyrób gładkie ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Kawałki dyni polej oliwą i upiecz w piekarniku przez ok 25 minut.
  4. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i podsmaż na oliwie, aż się lekko skarmelizuje. Następnie dodaj jarmuż, zalej odrobiną wody i podduś kilka minut – do miękkości.
  5. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, cienko rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy. Nakłuj widelcem i piecz przez ok 18 minut.
  7. Zblenduj składniki na masę i wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu poukładaj dodatki i piecz przez ok 40 minut.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY