Udko z kaczki z sosem miodowo-musztardowym i z musztardową marynatą

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 7

Brak głosów do tej pory.

Aromatyczne udka z kaczki z nutą pomarańczy, jabłka i ziół, pieczone do perfekcji i podane z gęstym, słodko-pikantnym sosem miodowo-musztardowym. Świętuj smak w najlepszym stylu! Za przepis dziękujemy Annie Dembskiej. 

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min + 90 min pieczenia

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

2 udka z kaczki

marynata:

  • 2 łyżki Musztardy miodowej Dijon Maille
  • 1/2 pomarańczy (skórka i sok)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

dodatki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku

sos:

Do podania:

  • pyzy/pampuchy
  • modra kapusta
  • tymianek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Pomarańcze, jabłka, cebulę, czosnek pokrój na duże kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodaj czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i majeranek, wymieszaj.
  3. Udka z kaczki podsmaż na rozgrzanej patelni tak, żeby skóra się zarumieniła. Przełóż do naczynia żaroodpornego na przygotowane owoce i warzywa i piecz przez około 90 minut, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. W połowie pieczenia odlej do rondelka sos, który powstanie.
  4. Otrzymany płyn zredukuj o połowę, a następnie dodaj masło, miód i musztardę pełnoziarnistą.
  5. Upieczone udka z kaczki podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie pyzy i modra kapusta) i gęstym sosem miodowo-musztardowym.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY