Tofu satay z sosem orzechowym
Skuś się na wegetariańską wersję azjatyckiego szaszłyka, czyli satay z tofu. Dzięki użyciu koreańskiej pasty bulgogi danie nabiera głębokiego smaku i aromatu. Sataye możesz podać z ryżem jaśminowym. Przepis powstał we współpracy z influencerem Czarna Wisienka.
SKŁADNIKI
- 50 g pasty Bulgogi
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 600 g tofu wędzonego pokrojone w dużą kostkę
Sos orzechowy:
- 3 łyżki sosu sojowego jasny
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 100 ml kremu kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 szalotka posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 mała papryczka chili posiekana
Do podania:
- Sezam
- Sok z limonki
- Słodki sos chili
- Kilka liści kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj pastę Bulgogi i przyprawę curry. Wrzuć tofu i dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie nabij kawałki tofu na patyczki do szaszłyków.
- W garnuszku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj sos sojowy, masło orzechowe, cukier kokosowy i krem kokosowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj sok z limonki. Odstaw do wystygnięcia.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż sataye z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe sataye posyp sezamem i kolendrą. Podawaj z sosem orzechowym, sosem chili i sokiem z limonki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY