Tartaletki z kremem kokosowym i pulpą z marakui Fly me to the spoon

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Marzy Ci się deser z orientalną nutą marakui i kokosa? Jeśli tak, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Razem z Fly me to the spoon prezentujemy przepis na tartaletki z kremem kokosowym i pulpą z marakui. Sprawdźcie, jak przenieść się do Azji w zaciszu domowym i rozkoszować się smakiem pysznego deseru.

Ilość porcji

Liczba porcji

9

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto na tartaletki:

  • 190 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 łyżki erytrolu
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 200 ml kremu kokosowego Kara
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Szczypta soli
  • Skórka z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto tworząc gładką kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180⁰ Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek (tak aby część ciasta wystawała), następnie przykryj drugą foremką, wtedy dociśnij i oderwij brzegi. Piecz 20 minut. Po tym czasie zdejmij górną foremkę i ostudź.
  3. Podczas pieczenia ubij krem kokosowy z pozostałymi składnikami, aż będzie gęsty. Dodaj wiórki kokosowe, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wyłóż krem na tartaletki, polej pulpą z marakui i udekoruj owocami z miętą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY