Tarta z makiem i konfiturą z czerwonej borówki
Świąteczna wariacja na temat makowca? Skuś się na smakowitą tartę z makiem i konfiturą z czerwonej borówki. Charakterystyczny smak maku doskonale komponuje się ze słodko-kwaśną nutą brusznicy, tworząc wyjątkowy deser, nie tylko od święta. Przepis powstał we współpracy z Fly me to the spoon.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka erytrolu
- ½ łyżeczki soli
Masa makowa:
- 200 mielonego maku
- 200 ml mleka
- 30 g masła
- ½ szklanki erytrolu
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 ubite na sztywno białka
Dodatkowo:
- 200 g konfitury z czerwonej borówki
- 1 łyżka oleju
- 1 pomarańcza pokrojona w plasterki
- ½ szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- Kilka gałązek rozmarynu
- Kilka świeżych żurawin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na stolnicę wyłóż wszystkie składniki na ciasto i dokładnie zagnieć je, tworząc spójną masę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra dół). Okrągłą formę posmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj, włóż do formy, a następnie nakłuj spód widelcem. Piecz przez 15 minut.
- W rondlu wymieszaj mak, mleko, masło, erytrol i syrop. Gotuj na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Ostudź, a następnie dodaj pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód, a wierzch posmaruj konfiturą z borówek. Piecz przez 45 minut.
- W rondelku wymieszaj wodę z cukrem, a następnie dodaj plastry pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Odcedź i ostudź.
- Tartę udekoruj pomarańczami, żurawiną i rozmarynem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY